Jobb alsó infóblokk

Projektadatok

Kedvezményezett neve: Lenti Város Önkormányzata
Projekt címe: Fenntartható települési közlekedésfejlesztés Lentiben
Szerződött támogatás összege: 476 744 524 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2022. július 31.
Projekt azonosító száma: TOP-3.1.1.-15-ZA1-2016-00009

Rövid összefoglalás a projektről

A projekt általános célja a város közigazgatási területén lévő kerékpáros létesítmények hálózati kapcsolatainak kialakítása volt, a hiányzó kerékpáros hálózati elemek fejlesztésével. A pályázat konzorciumban valósult meg, partnerek: Lenti Város Önkormányzata, Lenti és Vidéke Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. és a VOLÁNBUSZ Zrt.. A projekt a városi mobilitás környezetileg és pénzügyileg fenntarthatóbbá tételét szolgálja, és hozzájárult a TOP 3. prioritási eredményindikátor értékének növekedéséhez.

A projekt konkrét célja a Lenti, Béke utcai kerékpárút megépítése volt 1084 m hosszban, mely összeköti a lentikápolnai kerékpárutat az ipari területekkel és a Gyógyfürdő környezetével, megteremtve Lenti nyugati belterületeinek összeköttetését, valamint 1 db fedett kerékpártároló kialakítása. Konkrét cél volt az autóbusz pályaudvar közel 40 éve kialakított környezetének revitalizációja, a leromlott állagú épületegyüttes helyett egy új autóbusz pályaudvar kialakítása, dinamikus forgalomirányítási és utastájékoztató rendszerrel.

A város belterületét 5 irányból közelítik meg a térségi kerékpárutak összesen közel 30 km hosszúságban, amelyek révén ökológiai környezetbarát kapcsolat teremthető a környező települések, településrészek és a természet közeli turisztikai célpontok között, de a városba érve ezek az útvonalak „megszakadtak”, közöttük hálózati kapcsolat nem volt. A kerékpárutas beruházás közvetlen gazdaságfejlesztési és foglalkoztatási kapcsolódással valósult meg, elősegíti a munkaerő mobilitás infrastrukturális feltételeit, kerékpárúton megközelíthetővé teszi a lenti nagyobb foglalkoztatók mellett a csesztregi (800 fő), a lovászi és a novai közép-, és nagyvállalatok elérhetőségét a kerékpárutak mellett alacsony forgalmú közutakon. A fejlesztés területe a Béke utca, illetve a Kossuth úti közúti átkötés (hrsz. 890 a Magyar Állam tulajdonában van) volt.

A VOLÁNBUSZ Zrt. autóbusz pályaudvara a város központi részén található. Az 1970-es évek elején létesült autóbusz pályaudvar épületegyüttese, mind épületszerkezeteiben, mind funkciójában már nem felelt meg a mai elvárásoknak. A projekt keretében a régi állomásépület elbontásra került és új épület került a helyére.

A fejlesztés keretében az új autóbusz pályaudvaron 6 induló valamint 3 érkező autóbusz megálló épült. Az autóbusz-állomás közlekedési rendje és a közúti csatlakozások változatlanok maradtak. Az épületben kaptak helyet az utasforgalmat kiszolgáló helyiségek, korszerű információs monitorral felszerelt utasváró, az utasváróból közvetlen elérhetőséggel elővételi jegypénztár, információs iroda. Az utasforgalom számára létesített szociális helyiségek egy része akadálymentesített.

A forgalomirányítás, utastájékoztatás programelem keretében az autóbusz-állomás dinamikus utastájékoztatás valósult meg induló összesítő tábla elhelyezésével. Emellett a VOLÁNBUSZ Zrt. bővítette a lenti autóbusz-állomást érintő járműveit (36 db) fedélzeti számítógéppel (OBU) valamint külső kijelzők felszerelését, annak érdekében, hogy a valós idejű tájékoztatás minél szélesebb körű legyen.

A projekt része kötelező kerékpáros közlekedést népszerűsítő és/vagy közlekedésbiztonsági célú szemléletformáló kampány megvalósítása. Ennek keretében Lenti Kerékpárosbarát Város információs kiadványok készítésére került sor.  A kampány keretében a kerékpáros kultúra emelésére hivatott népszerűsítő rendezvényt, bebiciklizést valósítottunk meg a 24 Órás Kerékpáros Maraton és a Háromországos Pannon Maraton rendezvényein. Bringázz a munkába és BringaSuli egyedi kerékpáros szemléletformáló kampányainak megvalósításába iskolásokat, illetve kerékpárral közlekedőket vontunk be.